Van Rossum’s rijke historie

Het Arsenaal, een historisch Rijksmonument waarin Van Rossum Woerden Café Restaurant Stadshotel gevestigd is, heeft een grote rol gespeeld in de rijke en gevarieerde geschiedenis van Woerden, de stad die diende als hoofdkwartier van De Hollandse Waterlinie.

Woerden was een strategisch belangrijke stad vanwege haar ligging tussen de grote steden Amsterdam, Utrecht, en Den Haag. Het Arsenaal fungeerde als een verdedigingslinie en speelde een cruciale rol in de bescherming van de stad en haar omgeving.

 

Het Arsenaal in Woerden is niet alleen een prachtig voorbeeld van historische architectuur, maar ook een tastbare herinnering aan het verleden van de stad. Door de eeuwen heen heeft het gebouw zich aangepast aan de veranderende behoeften van de gemeenschap, en blijft het een belangrijk symbool van de lokale identiteit en trots. Met het behoud van het Arsenaal kunnen toekomstige generaties blijven genieten van dit stukje levende geschiedenis in het hart van Woerden.

Kaart van Woerden, gemaakt door Joan Blaeu. Het toont de huidige binnenstad met de toenmalige bastions en drie toegangspoorten.

Het Arsenaal werd gebouwd in de 16e eeuw als een militair complex en diende als opslagplaats voor wapens, munitie en andere militaire benodigdheden.

Het gebouw is vierkant opgezet en had oorspronkelijk één verdieping. Een muur in het midden verdeelde het pand vroeger in twee delen. Het grote deel werd gebruikt als magazijn, in het kleinere deel bevonden zich de werkruimten waar reparaties werden uitgevoerd.

Het Arsenaal als opslagplaats voor militaire goederen

Na 1970 verviel de militaire functie van het Arsenaal en werd het slechts incidenteel gebruikt, zoals tijdens de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Woerden.

Nadat de gemeente het gebouw in 1973 aankocht, begon de grote restauratie in de zomer van 1977.

Op 30 maart 1979 werd het gebouw opnieuw in gebruik gesteld als sociaal-cultureel centrum en horeca-gelegenheid.

In 2012 werd het pand verkocht door de gemeente. Twee jaar later, in 2014, begon de duurzame renovatie en verbouwing in het Arsenaal, dat vandaag de dag dient als Van Rossum Woerden Café Restaurant Stadshotel.

Het Arsenaal op een nieuwe en oude foto

“Prijs-/kwaliteitverhouding uitstekend. Fraaie en rustig ingerichte kamer met behoud van het authentieke karakter van het gebouw.”

Van Rossum arrangement

Proeven van streekproducten, biologisch eten én stijlvol slapen. Met het Van Rossum arrangement komt u dineren, overnachten en de volgende dag uitgebreid ontbijten bij Van Rossum.

Lees verder →

Bekijk alle arrangementen →

Fiets arrangement

Verken Van Rossum’s Groene Hart van Holland. Van Rossum gidst u graag lands de polderweggetjes met de mooiste vergezichten en de prachtigste plekken.

Lees verder →

Bekijk alle arrangementen →

Vergader arrangement

Zakelijke bijeenkomsten worden een onvergetelijke belevenis, uitgebreid ontbijten bij Van Rossum.

Lees verder →

Bekijk arrangementen →

“Fantastisch, zéker voor herhaling vatbaar, koffie uitzonderlijk goed en personeel zéér vriendelijk.”